top of page

Polikistik Over Nedir?

polikistik over nedir? ultrasonda nasıl görünür?

Çok kısa bir ÅŸekilde özetlenecek olursa PKO, yumurtalıklarda çeÅŸitli nedenlerle oluÅŸan bir hormonal ortam dengesizliÄŸi sonucu yumurtlamanın bozulması ve yumurtalıklardan aşırı miktarlarda androjen (erkeklik hormonu) salgılanması durumudur. Olayda genel olarak kan ÅŸekerinin normal sınırlar içerisinde kalmasını saÄŸlayan insülin hormonu metabolizmasında bozukluk da söz konusu olabildiÄŸinden dışarıdan görünen yüzü çoÄŸu durumda yalnızca bir adet düzensizliÄŸi ve tüylenme olan PKO, olaya insülin hormonunun da katılmasıyla aslında tüm vücudu etkileyebilen bir metabolizma hastalığıdır.

​

Polikistik Over Sendromu’nun (PKO) tıp literatürüne ilk tanıtımının Stein ve Leventhal adlı bilim adamları tarafından yapıldığı kabul edilir (“Stein-Leventhal Sendromu”). Bu iki bilim adamı 1935 yılında bir tıp dergisinde yayınladıkları makalede bu sendromu meslektaÅŸlarına aşırı tüylenme, adet görememe, gebe kalamama, aşırı kilo alma ve diÄŸer bazı belirtilerden oluÅŸan bir durum olarak sunmuÅŸlar ve yumurtalıklarda çok sayıda kistik oluÅŸumdan bahsetmiÅŸlerdir.

emziren polikistik overli kadında aşırı tüylenme

Polikistik Over Sorunu İçin Muayene Randevusu Alın:

​
​

 

 

 

​

 

 

 

​

 

 

 

​

Jinekolog Dr. KaÄŸan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

​

+90 555 663 13 13
+90 212 268 45 02​

 

Telefonla sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / İstanbul

​

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • PerÅŸembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
DİĞER SİTELERİMİZ

jinekoloji.net | gebelik.org

ikizgebelik.com | menopoz.net

Resim: Polikistik Over tanıtımının yapıldığı tıp literatür kitabının kapak resmi.

​

Aynı bilim adamları 1948 yılında Polikistik Over Sendromu olan kadınlara patolojik tanı koyma amacıyla yumurtalıklarından ameliyat yoluyla “wedge resection” (kama ÅŸeklinde parça çıkarma) ÅŸeklinde uyguladıkları biyopsi sonrasında sendromun belirtilerinin hafiflediÄŸini veya kaybolduÄŸunu gözlemlemiÅŸler ve bu kadınların %90’ının gebe kalabildiÄŸini yazmışlardır. Bundan sonra, temel amacı patolojik tanı koyma olan bu yumurtalıklardan parça çıkarma yöntemi uzun süreler boyu PKO’nun standart bir tedavisi haline gelmiÅŸtir. Günümüzde PKO için çok sayıda ilaç tedavisi yöntemi geliÅŸtirilmiÅŸ olmasına karşın bu yöntemin modifiye edilmiÅŸ ve yumurtalıklara ince iÄŸneler batırılması ÅŸeklinde uygulanan “drilling”yöntemi dirençli PKO olgularında halen kullanılmaktadır.

 

Polikistik Over Sendromu dışavurumu ve belirtileri çok deÄŸiÅŸken olabilen bir durumdur. Stein ve Leventhal’in ilk tanımladığı PKO, sendromun ağır ve nispeten ender görülen bir ÅŸeklidir. Gerçekte ise PKO yalnızca bir adet düzensizliÄŸi ve beraberinde hafif bir tüylenme ÅŸeklinde belirti verebileceÄŸi gibi bazı durumlarda tek belirti tüylenme olabilir.

​

Bazı kadınlarda temel sorun gebe kalamama ÅŸeklinde olabilirken, hiçbir belirti vermeyen ve ancak ultrasonografi veya laboratuvar yöntemleriyle saptanabilen PKO olguları çok enderdir. Bu nedenle PKO belirtilerini bilmek, kadının PKO’dan ÅŸüphelenerek doktora baÅŸvurmasını saÄŸlamada yeterlidir.

Pratik olarak söylemek gerekirse, PKO sinsi bir hastalık deÄŸildir.

​

PKO yaklaşık %5 kadında görülen ve çoÄŸu durumda belirti veren, uzun vadede yaratması muhtemel sorunlar için oldukça etkili önlemler alınabilen bir hastalıktır.

 

Özellikle yeni PKO tanısı almış olan kadınlarımızın bilmesi gereken, kendi haline bırakıldığında PKO’nun ciddi saÄŸlık sorunları yaratabileceÄŸi, etkili bir ÅŸekilde tedavi edildiÄŸinde ise çocuk sahibi olabilme de dahil, hiç PKO’su olmayan bir kadın gibi hayatlarını saÄŸlıklı bir ÅŸekilde devam ettirmelerinin mümkün olduÄŸudur.

© 2023 - Bu sitenin içeriÄŸi ve dizaynı Dr. KaÄŸan Kocatepe tarafından yapılmaktadır.

Bu sitede yer alan bilgiler, belli tıbbi durumlara yaklaşım biçimleri ve uygulamalar yanlızca bilgilendirmeye yöneliktir.

hormonlar.com internet sitesinde yer alan tıp içerikli yazı ve videoların tümü Kadın Hastalıkları ve DoÄŸum Uzmanı Dr. KaÄŸan Kocatepe tarafından hazırlanmakta olup, telif hakları yasal koruma altına alınmıştır.

İzinsiz kaynak gösterilerek dahi baÅŸka bir yerde yayınlanamaz.

  • YouTube - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • b-facebook
  • Twitter Round
  • LinkedIn - Black Circle
  • b-googleplus
bottom of page