top of page

Polikistik Over (PKO) Nasıl Tedavi Edilir?

Polikistik overli ve obezite sorunu olmayan ve olanların tedavi seçenekleri farklılık gösterebilir.

 

Kilolu olan kadınlarda kilo verilmesi tedaviye önemli katkılarda bulunur. Vücut ağırlığının %5 oranında azalması bile yumurtlamanın geri dönmesini sağlayabilir.

PKO her kadında farklı belirtilerle seyredebilen bir durum olduğundan tedavi de kişinin belirti, bulgu ve beklentilerine göre kişiselleştirilir.

Genel olarak PKO tedavisinde en temel amaç uzun vadede ortaya çıkması muhtemel risklerin azaltılmasıdır. Bu amaçla alınan önlemler hayat kurtarıcıdır.

PKO tedavisinde ikincil amaç şu anda var olan belirtilerin giderilmesine yöneliktir.

Kadının Tedaviye Katılımı

PKO’nun şifayla sonuçlanma, yani tümüyle kendi kendine geçerek ortadan kalkma ihtimali düşüktür. Bununla birlikte kilo sorunu olan PKO hastalarının kilo verdikçe belirtilerinin hafiflediği bir gerçektir.

PKO genetik zeminde geliştiği düşünülen bir hastalıktır ve genlerin tedavi edilmesi günümüzde mümkün değildir. Bu, PKO tanısı almış kadınların umutsuzluğa kapılması için bir neden teşkil etmemelidir, zira PKO’da ortaya çıkan tüm kısa vadeli belirtiler (adet düzensizliği ve gebe kalamama, tüylenme) ve uzun vadeli muhtemel sorunlar için çok fazla sayıda tedavi yöntemi vardır.

 

PKO’nun gelişmesine zemin hazırlayan “bozuk gen”in ortaya çıkaracağı belirtileri yaşam tarzında yapılacak değişikliklerle kısmen kontrol altına almak mümkündür. Bunlar arasında en önemlisi öncelikle tanı ve tedavi aşamasında doktorun önerilerine tümüyle uymaktır.

 

Etkili bir tedavi planı oluşturulduktan sonra en az tedavi kadar etkili diğer bir etken kilonun normal sınırlar içerisinde tutulması için çaba sarf edilmesi ve egzersiz yapma alışkanlığının ömür boyu sürdürülmesidir. Bu iki önlem insülin direncinin ortaya çıkmasını veya hafif seyretmesini sağlamada oldukça etkilidir.

Var Olan Sorunların Giderilmesine Yönelik Tedavi

 

Adet Düzensizliği Sorunu

Temel sorunu adet düzensizliği olan ve halihazırda gebelik düşünmeyen bir kadında yapılacak tedavi adet düzenini sağlamaya yöneliktir ve bu amaçla genellikle doğum kontrol hapları kullanılır.

Doğum kontrol hapı kullanımının sakıncalı olması durumunda yapılacak tedavi yumurtlama olmaması nedeniyle üretilemeyen progesteron hormonunun belli aralıklarla hap veya iğne şeklinde veya takılan kol içi çubuklar ve hormonlu spirallerle (MİRENA) verilmesi şeklindedir. Burada amaç adet düzeninin sağlanması yanında rahim iç tabakasının korunmasıdır. Kol içi çubuklar, iğneler ve hormonlu spiraller adet düzenini tam olarak sağlayamasalar bile rahim iç tabakasını etkili bir şekilde koruyabilirler.

Tüylenme ve Sivilcelenme Sorunu

Temel sorunu tüylenme olan kadında ise uygulanacak tedavi yeni tüylenme alanlarının oluşmasına yönelik yapılacak tedavidir. Basit bir epilasyon (lazer, iğne vs.) sayesinde yapılabileceği gibi çeşitli özel etkilere sahip ilaçlar veya doğum kontrol haplarıyla tedavi mümkün olabilmektedir. Sivilcelenme sorunu ise genellikle Cildiye Uzmanı yardımıyla gerçekleştirilir.

 

Gebe Kalamama Sorunu

Temel sorunu gebe kalamama olan bir kadında yapılan tedavi yumurtlamanın sağlamasına yönelik olacaktır.

ÖZET:

PKO mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Rahim iç tabakasının progesteron hormonu etkisinden mahrum kalması ve sürekli kalınlaşması belli bir süre sonra rahim iç tabakasında kanser öncesi değişiklikler oluşmasına (“endometrial hiperplazi”), hastalık uzun süre devam ettiğinde ise bu tabakada kanser gelişmesine neden olabilir.

Dahası, PKO kadında androjen ("erkeklik") hormonlarının aşırı salgılandığı bir hastalıktır. Bu nedenle uzun vadede, kadında artmış androjen hormonlar kan lipit (yağ) metabolizmasını olumsuz etkilemekte, kalp-damar sistemi hastalıklarının ortaya çıkma riskini artırmaktadır.

Gebe kalamama sorunu nedeniyle incelenen bir çiftte sıklıkla PKO sorununa rastlanır ve tedavi, çocuk arzusu olup olmamasına göre değişir:

doğum kontrol hapı
klomifen sitrat

Polikistik Over Sorunu İçin Muayene Randevusu Alın:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jinekolog Dr. Kağan Kocatepe'den mesai günlerinde 9.30-18.00 arası randevu almak için:

+90 555 663 13 13
+90 212 268 45 02​

 

Telefonla sorularınıza yanıt verilememektedir.

​​

Adres: Nispetiye Cd. 36/3

Levent II Apt. - Kat 2 Daire 3-4

Etiler - 1. Levent / İstanbul

Muayene Saatlerimiz:

  • Pazartesi: 11.30-18.30

  • Salı: 12.00-18.30

  • Perşembe: 11.30-18.30

  • Cuma: 11.00-15.30

  • C.tesi: 09.00-18.00

  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
DİĞER SİTELERİMİZ

jinekoloji.net | gebelik.org

ikizgebelik.com | menopoz.net

Çocuk arzusu olmayan bir kadında doğum kontrol hapları verilerek yumurtlama en temel aşamasından, yani folikül gelişim aşamasından durdurularak daha fazla sayıda kist gelişimi önlenir.

Doğum kontrol hapının içinde bulunan progesteron hormonu etkili maddeler de rahim iç tabakasında kanser öncüsü lezyon gelişimine karşı korurlar.

Tüylenmenin temel sorun olduğu durumlarda erkeklik hormonu salgısını azaltan veya hormonların kıl folikülüne etkisini engelleyen çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.

 

Doğum kontrol hapı kullanamayan veya kullanmak istemeyen kadınlarda rahim iç tabakasının korunmasına yönelik olarak adet düzeninin belirli aralıklarla progesteron hormonu verilmesi yoluyla sağlanması gerekir.

 

Çocuk isteyen bir kadında ise yumurtlamayı sağlamak amacıyla ağızdan veya enjeksiyon yoluyla çeşitli hormonal ilaçlar verilerek “ovulasyon induksiyonu” yapılır ("yumurtlamayı sağlamak için ilaç verilmesi"). PKO'lu kadınların yumurtalıkları bu ilaçlara çok hassas olduklarından tedaviye çok fazla sayıda folikülün aynı anda gelişmesiyle cevap verebilirler. Bu yüzden PKO durumunda yumurtlama tedavisi çok dikkatli yapılır ve sıkı takip edilir.

Kilo verilmesi tedaviye önemli katkılarda bulunur. Vücut ağırlığının %5 oranında azalması bile yumurtlamanın geri dönmesini sağlayabilir.

Şeker hastalığı veya şeker hastalığı eğilimi saptandığında bu durumun çeşitli ilaçlarla tedavisi mümkün olabilmektedir.

Şeker hastalığı tedavisinde kullanılan metformin etken maddeli ilaçların kullanımının polikistik over belirtilerini azalttığı ve hatta doğurganlığı artırdığı yönünde fazla sayıda bulgu vardır ve günlük 2 gramlık dozlara kadar (doktor önerdiğinde) kullanıldıklarında kilo vermeye de yardımcı oldukları görülmektedir.

Laparoskopiyle yumurtalıklara ufak delikler açılarak (“drilling”) foliküllerin sayıca azalması ve kısır döngünün kırılması sağlanabilir, ancak bu yöntem en son kullanılması gereken yöntemlerden biridir.

bottom of page